Tijdens de uitvaart

Veelgestelde vragen

Wat is akte van overlijden?

Het overlijden dient te worden aangegeven bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het overlijden heeft plaatsgevonden. De gemeente stelt een akte van overlijden op, waarvan een uittreksel wordt afgegeven. Deze akte wordt ook wel de verklaring van overlijden genoemd. Wij helpen u graag bij het doen van de aangifte, maar nabestaanden kunnen dit ook zelf doen. Een uittreksel is nodig om formele zaken te kunnen regelen.

Wat is verlof tot begraven of cremeren?

Na het vaststellen van het overlijden zal de arts de A-verklaring en de B-verklaring afgeven. Op de A-verklaring staan naam, geboorte- en overlijdensdatum van de overledene. Dit formulier is voor iedereen ter inzage. Op de B-verklaring staat de doodsoorzaak vermeld. Deze wordt in gesloten envelop aan de ambtenaar van de Burgerlijke Stand gegeven waarna deze de envelop doorstuurt aan het Centraal Bureau voor de Statistiek. Met de A- en B-verklaringen van het aangifteformulier krijgt de uitvaartondernemer het verlof tot begraven of cremeren. Zonder dit document kan er geen begrafenis of crematie plaatsvinden.

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie is een proces waarbij het lichaam van een overledene tijdelijk geconserveerd en geprepareerd wordt om de ontbinding te vertragen en een natuurlijker uiterlijk te behouden voor de periode tot aan de begrafenis of crematie. Dit wordt bereikt door het injecteren van een speciale vloeistof in de bloedvaten van het lichaam, waardoor het ontbindingsproces wordt vertraagd. Thanatopraxie wordt vaak uitgevoerd om geliefden de kans te geven om afscheid te nemen in een meer natuurlijke staat, en kan helpen bij het behoud van het uiterlijk van de overledene voor rouwplechtigheden.

Mag een huisdier worden mee begraven of gecremeerd?

Dat mag niet. Artikel 9 van het Besluit op de lijkbezorging luidt: "De crematie geschiedt op zodanige wijze, dat vermenging of verwisseling van de as met die van andere lijken niet mogelijk is." Dit geldt zowel voor mensen als voor dieren.

En het is wettelijk niet toegestaan om samen met je huisdier gecremeerd te worden. De wet bepaalt dat dieren niet gecremeerd kunnen worden in een crematorium dat uitsluitend bestemd is voor de crematie van mensen, en omgekeerd geldt hetzelfde: mensen kunnen niet gecremeerd worden in een dierencrematorium.

Als iemand ervoor kiest om later in huiselijke kring de as van een persoon met de as van een ander persoon of van een huisdier te mengen, is dat niet verboden volgens de wet.

Mag ik een urn begraven in mijn eigen tuin?

Ja, het is toegestaan om een urn in uw eigen tuin te begraven, op voorwaarde dat deze zich bevindt in een asbus. Hoewel de wet bepaalt dat urnen alleen mogen worden begraven of bijgezet in een nis op een begraafplaats, een crematorium of een andere formele urnenbewaarplaats, beschouwt het ministerie van Binnenlandse Zaken het begraven of bijzetten van een asbus in de eigen achter- of voortuin als 'thuis' bewaren. Hoewel het niet binnenshuis is, wordt het toch beschouwd als thuis bewaren van as, wat toegestaan is.

Daarbij is het verstandig om rekening te houden met toekomstige situaties, zoals veranderingen in eigendom of landgebruik. Het is mogelijk dat toekomstige eigenaars van het pand niet op de hoogte zijn van de begraafplaats en dit kan tot complicaties leiden.

Het is altijd aan te raden om contact op te nemen met de gemeente of lokale gezondheids- en milieudiensten om na te gaan wat de specifieke regels en voorschriften zijn met betrekking tot het begraven van urnen in uw eigen tuin.

Staat het antwoord op uw vraag hier niet tussen? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag. U kunt ons bereiken op telefoonnummer 0528-26 41 58 Een e-mail sturen naar info@delu.nl kan natuurlijk ook.